Schuldeisers

Hoe je ze te vriend Ún buiten de deur houdt!

schulden
Op de wets-en rechtswinkels werken vrijwilligers, vaak juridische studenten.

Wets-en Rechtswinkels Soms ontvangt u van de Raad een voorwaardelijke toevoeging. RechtwijzerMet de Rechtwijzer van de Raad voor Rechtsbijstand kunt u bepalen welke juridische bijstand u nodig heeft. Door een serie vragen te beantwoorden, komt u te weten wat u moet doen om uw juridische kwestie op te lossen en wie u daarbij kan helpen. De Raad stelt u en uw advocaat op de hoogte van hun beslissing op uw aanvraag. Adressen en telefoonnummers vindt u in het telefoonboek. Er zijn vijf Raden voor Rechtsbijstand in Nederland.

Bij de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad hebt u altijd een advocaat nodig. Dit is onder andere afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Veel gemeenten hebben sociale raadslieden in dienst. Vaak zijn advocaten gespecialiseerd in een bepaald soort zaken. De Vereniging Eigen Huis geeft advies en begeleiding op financieel, bouwtechnisch en juridisch gebied. Als uw inkomen te hoog is moet u de kosten van rechtsbijstand zelf betalen. Anders neemt de rechter uw zaak niet in behandeling. Vereniging Eigen HuisBent u huiseigenaar, dan kunt u met allerlei problemen met uw eigen huis terecht bij de Vereniging Eigen Huis. In het dagelijkse leven kan iedereen met juridische problemen te maken krijgen. Bijvoorbeeld door een advocaat in te schakelen of uw vakbond. Ook in strafzaken hoeft u in principe geen advocaat te nemen.

Na afloop van de procedure ontvangt uw advocaat een vergoeding van de overheid. Indien u vragen hebt kunt u deze mailen aan advocaten. In deze folders kwam u titels tegen van een aantal andere folders. Hoe hoog die bijdrage is, is weer afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Is er meer tijd, dan zal het buro voor rechtshulp een toevoeging voor u vragen. Zit u in voorarrest dan krijgt u automatisch een advocaat toegewezen. De adressen van de Raden vindt u achterin deze folder.