Schuldeisers

Hoe je ze te vriend Ún buiten de deur houdt!

schulden
Verstandig lenen

Soms heb je ineens geld nodig om iets te kunnen kopen. Je kunt dan een lening afsluiten waardoor je op het moment dat jij dat wilt het product meteen kunt kopen. Toch heeft lenen ook nadelen, je bent verplicht om iedere maand een deel van de lening af te betalen, en je moet rente betalen. Je moet dus elke maand voldoende geld beschikbaar hebben. Als je twijfelt of je een lening af wilt sluiten, kun je ook eerst een tijdje ‘proefdraaien’ door iedere maand een vast bedrag te sparen. Lukt dat niet, dan is het niet verstandig om een lening af te sluiten. Het lukt dan waarschijnlijk ook niet om een lening af te lossen. Als je toch besluit om te gaan lenen, zorg er dan voor dat de lening in ieder geval afgelost is als je het product niet meer gebruikt. Dus: een lening voor een auto die je van plan bent vijf jaar te gebruiken moet je binnen vijf jaar kunnen afbetalen.

Op het moment zijn er veel TV-reclames die leningen aanprijzen. Denk goed na en lees de voorwaarden voor je met deze bedrijven in zee gaat. Vaak geldt die lage rente maar kort en zit je heel lang aan de lening vast. En bijna altijd zullen er nog andere addertjes onder het gras zitten.

Klantenkaart als creditcard
In veel winkelbedrijven kun je de klantenkaart ook gebruiken als creditcard. Je sluit dan bijna ongemerkt een lening af bij het winkelbedrijf. Op zich is lenen voor een aankoop geen bezwaar, zolang je een aantal dingen vantevoren hebt bekeken. Je moet kunnen vaststellen dat de aflossing van de lening in je budget past en je niet langer aflost dan dat je het artikel kunt gebruiken. Als je gaat lenen is het wel de vraag of de klantenkaart de meest voordelige kredietmogelijkheid is. Aflosperioden van meer dan 60 maanden zijn bij bepaalde kaarten niet uitzonderlijk. Als je in een kortere periode wilt aflossen dan loop je de kans dat je een boete moet betalen. Tot slot worden er vaak zeer hoge rentes in rekening gebracht: percentages van 20 procent zijn geen uitzondering. Let daarom goed op de voorwaarden als je geld leent op een klantenkaart, je bank heeft misschien een goedkoper alternatief.

Kopen op afbetaling
In veel winkelbedrijven kun je voor grote aankopen gebruik maken van een gemakkelijke financiering. Zo kun je bij de aankoop van een scooter, audioapparatuur of wasmachine vaak een lening afsluiten bij het winkelbedrijf.

Op zichzelf is lenen voor een aankoop geen bezwaar, Maar je moet vooraf zeker weten dat de aflossing van de lening in je budget past en je niet langer aflost dan dat je het artikel kunt gebruiken. Als je gaat lenen is het wel de vraag of financiering via de winkel de meest voordelige kredietmogelijkheid is. Evenals voor lenen met een klantenkaart geldt dat de looptijd vaak erg lang is en de rente erg hoog. Lenen bij je bank is in veel gevallen voordeliger.

Ook een aankoop via een postorderbedrijf die je in termijnen betaalt, is een lening. Betalen in termijnen lijkt aantrekkelijk, omdat je maar een klein bedrag per maand betaalt. Je aankoop wordt alleen altijd duurder dan de prijs in de catalogus, aangezien je ook rente betaalt.

Als het postorderbedrijf te kennen geeft dat je nog voor een bepaald bedrag kunt besteden, wil dat niet zeggen dat je dat geld zelf hebt! Het postorderbedrijf biedt je een lening aan waarmee je artikelen uit het assortiment kunt kopen. Als je dat doet, moet je de lening uiteraard wel helemaal terugbetalen, met rente.